Cement Stora Vika - industriort i folkhemmet
search
  • Cement Stora Vika - industriort i folkhemmet

Cement Stora Vika - industriort i folkhemmet

188,68 kr

En bok om Stora Vika cementfabrik och samhälle.

Kvantitet
Sista produkten i lager

  Leveransvillkor

Fast frakt om 79 kronor inom Sverige. Läs mer under Köp- och leveransvillkor.

  Returvillkor

Se Köp- och leveransvillkor.

Rosander, Lennart
Cement Stora Vika - industriort i folkhemmet

Medan andra världskriget ännu rasade planerade svensk industri för den kommande freden. I Stockholmsregionen förutsågs ett intensivt byggande för att få bukt med bostadsbristen och ta igen de många förlorade krigsåren. Cement, den kanske viktigaste produkten vid allt byggande, riskerade att bli en bristvara. I Stora Vika, strax utanför Nynäshamn, planderades därför en helt ny fabrik med tillhörande bostadsområde.

Det här är berättelsen om det nya samhället i Stora Vika och om människorna som byggde det. Vi får följa med på föreningsmöten, fira midsommar och göra besök på ungdomsgården. I blickpunkten står hur Cemenbolaget som ägde fabriken och bostadsområdet styrde Vikabornas liv i minsta detalj, men också hur man hjälpte föreningslivet ekonomiskt och levererade maten till skoleleverna. Ett kapitel beskriver även tillverkningsprocessen vid fabriken. 
Huvuddelen av boken har skrivits av Lennart Rosander, 1:e antikvarie och kulturhistoriker på Stockholms läns museum. Övriga medverkande är industriantikvarierna Helena Lundgren och Lena Knutson Udd samt etnologen Anna Lundström.

Utgiven 2010 av Stockholms läns museum.
ISBN 91 87006 45 6.
Halvklotband.
232 sidor.
Rikt illustrerad med bilder i s/v och färg.
27,5 x 21,5 x 3 cm.

 

Manufacturer
6039
1 Produkt