Nykterist med sinne för brännvin
search
  • Nykterist med sinne för brännvin

Nykterist med sinne för brännvin

200,00 kr
Inkl. moms

En bok om  H.W.Söderman och hans liv.

Kvantitet
Sista produkten i lager

  Leveransvillkor

Fast frakt om 79 kronor inom Sverige. Läs mer under Köp- och leveransvillkor.

  Returvillkor

Se Köp- och leveransvillkor.

Melin, Claes
Nykterist med sinne för brännvind från Upsala Ångqvarns A.-B

Brännvid finns naturligtvis inte i sinnevärlden hos den fattiga trettonåringen Henrik Söderman, när han vandrar in i Uppsala en novemberkväll 1842. Tvingad att försörja sig själv har han lämnat sitt gudfruktiga föräldrarhem i norra Uppland. Sextio år senare hyllas den framgångsrike företagaren grosshandlare H.W.Söderman med en pompös begravning i domkyrkan där ärkebiskopen officerar.

Men brännvinspenagar möjliggör vägen dit och hans levandsbana spinner över rederier, bryggeri, kvarnverksamhet, sprithandel, brännvinstillverkning och fastigheter. De ger honom också rejäla baksmällor och karriären blir som en berg- och dalbana, Han kämpar för sina idéer, han strider mot myndigheter och han kapitulerar aldrig om det så är nära vänner och kolleger som sviker.

Med hans nyligen hittade privata arkiv som huvudkälla har Claes Melin, med glimten i ögat, levandegjort denne okuvlige och målmedvetne men säregne entreprenör och samtidigt skapat en epokskildring från en tid som inte ligger så långt bort men, med sina ibland nästan Vilda Västerninslag, ändå tycks fjärran. En grundsten till industristaden Uppsala, värd att bevaras.
 

Utgiven 2016 Votum Förlag
ISBN: 9 789187 23789
Inbunden
Rikt illustrerad med bilder i s/v
278 sidor
253 x 167 x 32 mm 

6252
1 Produkt